Hva er forskjellen mellom mikrovaskulær og makrovaskulær?
Hva er forskjellen mellom mikrovaskulær og makrovaskulær?

Video: Hva er forskjellen mellom mikrovaskulær og makrovaskulær?

Video: Hva er forskjellen mellom mikrovaskulær og makrovaskulær?
Video: Complications Of Diabetes ; Microvascular & Macrovascular Complications Of Diabetes | Medico Star. 2024, Juni
Anonim

Diabeteskomplikasjoner er delt inn i mikrovaskulær (på grunn av skade på små blodårer) og makrovaskulær (på grunn av skade på større blodårer). Makrovaskulær komplikasjoner inkluderer kardiovaskulære sykdommer som hjerteinfarkt, hjerneslag og mangel på blodtilførsel til bena.

Med tanke på dette, hva er mikrovaskulær og makrovaskulær sykdom?

Diabetiker mikrovaskulær (som involverer små fartøy, for eksempel kapillærer) og makrovaskulær (som involverer store kar, for eksempel arterier og vener) komplikasjoner har lignende etiologiske egenskaper.

Ved siden av ovenfor, hva forårsaker de kroniske mikrovaskulære og makrovaskulære komplikasjonene av DM? De kroniske komplikasjoner er hovedsakelig et resultat av langvarig skade på blodårene. Disse komplikasjoner er gruppert som mikrovaskulær på grunn av tykkelse i basalmembranen eller makrovaskulær på grunn av akselerert åreforkalkning. Majoren mikrovaskulære komplikasjoner er diabetiker retinopati, nefropati og nevropati.

Dessuten, hva er makrovaskulær sykdom?

Makrovaskulær sykdom er en sykdom store (makro) blodkar i kroppen. Det er en sykdom av de store blodårene, inkludert kranspulsårene, aorta og de betydelige arteriene i hjernen og i lemmer. Dette skjer noen ganger når en person har hatt diabetes i en lengre periode.

Hvorfor forårsaker diabetes makrovaskulær sykdom?

De makrovaskulære komplikasjoner av diabetes skyldes hyperglykemi, overflødig fri fettsyre og insulinresistens. Disse årsaken økt oksidativt stress, proteinkinaseaktivering og aktivering av reseptoren for avanserte glykationssluttprodukter, faktorer som virker på endotelet.

Anbefalt: