Hva gjør porfyri med kroppen?
Hva gjør porfyri med kroppen?

Video: Hva gjør porfyri med kroppen?

Video: Hva gjør porfyri med kroppen?
Video: Porphyria, Causes, Signs and Symptoms, Diagnosis and Treatment. 2024, Juli
Anonim

Porfyri (por-FEAR-e-uh) refererer til en gruppe lidelser som skyldes en opphopning av naturlige kjemikalier som produserer porfyrin i kropp . Porfyriner er avgjørende for hemoglobins funksjon - et protein i de røde blodcellene som kobler seg til porfyrin, binder jern og fører oksygen til organene og vevet.

Vet du også hva som forårsaker porfyri?

Disse lidelsene er vanligvis arvet, noe som betyr at de er det forårsaket av abnormiteter i gener som overføres fra foreldre til barn. Når en person har en porfyri , celler klarer ikke å endre kroppskjemikalier som kalles porfyriner og porfyrinforløpere til hem, stoffet som gir blodet sin røde farge.

I tillegg kan porfyri forårsake psykisk lidelse? Akutt intermitterende porfyri etterligner en rekke vanlige lidelser og utgjør dermed en diagnostisk klynge. Psykiatrisk manifestasjoner inkluderer hysteri, angst, depresjon fobier, psykose , organisk lidelser agitasjon, delirium og endret bevissthet som strekker seg fra søvnighet til koma.

I tillegg, hvordan føles et porfyri -angrep?

De mest rapporterte svekkende symptomene er diffuse alvorlige smerter som påvirker magen, ryggen eller lemmer; andre vanlige angrep tegn og symptomer inkluderer kvalme og oppkast, forstoppelse, hypertensjon, motorisk svakhet, søvnløshet eller angst [1-3, 5].

Hvordan diagnostiseres porfyri?

Til diagnostisere porfyri , måler kliniske laboratorier porfyriner og deres forløpere i urin, blod og/eller avføring. Testing kan omfatte måling av ett eller flere av følgende: Porphobilinogen (PBG), en porfyrinforløper, i urin. Delta-aminolevulinsyre (ALA), en annen porfyrinforløper, i urinen.

Anbefalt: