Er BRCA -genet en svulstundertrykkende eller et proto -onkogen?
Er BRCA -genet en svulstundertrykkende eller et proto -onkogen?

Video: Er BRCA -genet en svulstundertrykkende eller et proto -onkogen?

Video: Er BRCA -genet en svulstundertrykkende eller et proto -onkogen?
Video: Здоровые женщины носительницы мутации в генах BRCA 1/2: наблюдение или хирургическая тактика? 2024, Juli
Anonim

Proto - onkogener antas å spille liten rolle i arvet kreft syndromer, med unntak av RET proto - onkogen ved multiple endokrine neoplasier (MEN-II). Svulstundertrykkende gener er den andre klassen av gener integrert i normal vekstkontroll. BRCA1 og BRCA2 antas å fungere som tumorundertrykkende gener.

På tilsvarende måte er BRCA et tumorundertrykkende gen?

BRCA1 . BRCA1 er et menneske tumorundertrykkende gen (også kjent som vaktmester genet ) og er ansvarlig for å reparere DNA. BRCA1 og BRCA2 er ikke -relaterte proteiner, men begge uttrykkes normalt i cellene i bryst og annet vev, der de hjelper til med å reparere skadet DNA, eller ødelegger celler hvis DNA ikke kan repareres.

Er tumorsuppressorgener dessuten proto -onkogener? Dominant gain-of-function mutasjoner i protooncogenes og recessive tap av funksjonsmutasjoner i svulst - suppressorgener er onkogen . En aktiverende mutasjon av en av de to allelene til a proto - onkogen konverterer den til en onkogen , som kan indusere transformasjon i dyrkede celler eller kreft hos dyr.

Dessuten er p53 et proto -onkogen- eller tumorsuppressorgen?

Standardklassifiseringen som brukes til å definere de forskjellige kreftgener begrenser svulst protein s53 (TP53) til rollen som a tumorundertrykkende gen . Imidlertid er det nå et uomtvistelig faktum at mange s53 mutanter opptrer som onkogen proteiner.

Hva er onkogener og svulstundertrykkende gener?

To klasser av gener , onkogener og tumorundertrykkende gener , koble cellesykluskontroll til svulst dannelse og utvikling. Svulstundertrykkende gener på den annen side begrenser cellesyklusprogresjonen. Deres kontroll over celledeling går tapt med genetisk endringer som fører til inaktivering av dem.

Anbefalt: