Hvilken genmutasjon forårsaker sigdcelle?
Hvilken genmutasjon forårsaker sigdcelle?

Video: Hvilken genmutasjon forårsaker sigdcelle?

Video: Hvilken genmutasjon forårsaker sigdcelle?
Video: Sickle Cell Anemia | A Detailed Genetics 2024, Juli
Anonim

Sigdcelle sykdom er forårsaket av a mutasjon i hemoglobin-Beta genet funnet på kromosom 11. Hemoglobin transporterer oksygen fra lungene til andre deler av kroppen. rødt blod celler med normalt hemoglobin (hemoglobin-A) er glatte og runde og glir gjennom blodårene.

Også å vite er, hvilken type mutasjon som forårsaker sigdcelleanemi?

Sigd - celleanemi er forårsaket på et punkt mutasjon i β-globinkjeden til hemoglobin, forårsaker den hydrofile aminosyren glutaminsyre som skal erstattes med den hydrofobe aminosyren valin i sjette posisjon. Β-globin-genet finnes på den korte armen til kromosom 11.

Tilsvarende, hvilken blodtype forårsaker sigdceller? Hemoglobin SC-sykdom er den nest vanligste typen sigdcellesykdom. Det skjer når du arver Hb C -genet fra den ene forelderen og Hb S -genet fra den andre. Personer med Hb SC har lignende symptomer som personer med Hb SS. Imidlertid er anemi er mindre alvorlig.

På samme måte kan du spørre, er sigdcelleanemi en punktmutasjon?

Sigdcelleanemi er resultatet av en punktmutasjon , en endring i bare ett nukleotid i genet for hemoglobin. Dette mutasjon forårsaker hemoglobin i rødt blod celler å forvride til a sigd form når deoksygeneres. De sigd -formet blod celler tette i kapillærene, kutte av sirkulasjonen.

Hva forårsaker sigd ved sigdcelleanemi?

Sigdcelleanemi ( sigdcellesykdom ) er en lidelse i blodet forårsaket av et arvelig unormalt hemoglobin (det oksygenbærende proteinet i det røde blodet celler ). Det unormale hemoglobinet årsaker forvrengt ( sigd vises under et mikroskop) rødt blod celler.

Anbefalt: