Hva er essensiell trombocytose?
Hva er essensiell trombocytose?

Video: Hva er essensiell trombocytose?

Video: Hva er essensiell trombocytose?
Video: Essensiell trombocytose | filmserie om å leve med kreft 2024, Juli
Anonim

Essensiell trombocytemi (ET) er en kronisk myeloproliferativ neoplasma (MPN) preget av et økt antall blodplater i blodet. Mindre vanlige konsekvenser i de senere stadiene av ET inkluderer en transformasjon til myelofibrose (arrdannelse) eller akutt leukemi.

Er essensiell trombocytose bare en form for kreft?

Essensiell trombocytemi (ET) er en av en beslektet blodgruppe kreft kjent som "myeloproliferative neoplasms" (MPN) der celler i beinmargen som produserer blodcellene utvikler seg og fungerer unormalt. Personer med ET kan ikke ha symptomer.

Hva forårsaker essensiell trombocytose ved siden av ovenfor? I tilfelle av essensiell trombocytemi , benmargen lager for mange celler som danner blodplater. Det er ikke klart hva forårsaker dette skal skje. Omtrent 90 prosent av mennesker med sykdommen har en ervervet genmutasjon som bidrar til sykdommen. Blodplater holder seg sammen for å danne blodpropper.

Er essensiell trombocytose derfor livstruende?

Komplikasjoner. Trombose kan være alvorlig og livstruende hos pasienter med essensiell trombocytose ( primær trombocytemi ). Blødning er vanligvis fra mage -tarmkanalen og er i de fleste tilfeller mild.

Kan essensiell trombocytemi kureres?

Selv om det ikke er noen kurere til essensiell trombocytemi , det er behandlinger tilgjengelig. Og levetiden forventes å være normal til tross for sykdommen. Behandling av essensiell trombocytemi avhenger av risikoen for blodpropp eller blødning. Du er eldre enn 60 år og har tidligere hatt blodpropp eller TIA.

Anbefalt: