Hvilket organ er ansvarlig for bloddannelse?
Hvilket organ er ansvarlig for bloddannelse?

Video: Hvilket organ er ansvarlig for bloddannelse?

Video: Hvilket organ er ansvarlig for bloddannelse?
Video: Ansøgning til videregående uddannelse 2019 2024, Juli
Anonim

Hos en voksen produserer benmargen alt det røde blodceller , 60–70 prosent av de hvite celler (dvs. granulocyttene) og alle blodplatene. Lymfevævet, spesielt thymus, milten og lymfeknuter, produserer lymfocyttene (som består av 20–30 prosent av de hvite celler ).

Følgelig, hvordan dannes blod?

Prosessen med å lage blod celler kalles hematopoiesis. Blod celler er laget i beinmargen. Det er et svampaktig vev som ligger inne i noen bein. Når blod cellene er fullt modne og funksjonelle, de forlater beinmargen og kommer inn i blod.

Spørsmålet er deretter, hvorfor dannes ikke blod i kroppen? Aplastisk anemi er en sjelden, men alvorlig blod lidelse som oppstår når beinmargen din ikke kan lage nok nytt blod celler for din kropp å jobbe normalt. Aplastisk anemi oppstår på grunn av skade på stamceller inne i benmargen, som er det svamplignende vevet i beinene dine.

Her oppstår bloddannelse?

Ved utvikling av embryoer, bloddannelse oppstår sammenlagt av blod celler i plommesekken, kalt blod øyer. Etter hvert som utviklingen skrider frem, det oppstår bloddannelse i milten, leveren og lymfeknuter. Når benmargen utvikler seg, påtar den seg til slutt oppgaven med å danne det meste av blod celler for hele organismen.

Hva er dannelsen av røde blodlegemer?

røde blodceller er dannet i rød beinmarg av bein. Stilk celler i rød benmarg kalt hemocytoblaster gir opphav til alle de dannet elementer i blod.

Anbefalt: