Hva er lumen i en vene?
Hva er lumen i en vene?

Video: Hva er lumen i en vene?

Video: Hva er lumen i en vene?
Video: Hva er forskjell mellom skum mikrofiber og ullpads 2024, Juli
Anonim

I biologi, a lumen (flertall lumina) er det indre rommet i en rørformet struktur, for eksempel en arterie eller tarm. Det kommer fra latin lumen , som betyr 'en åpning'. Det kan referere til: Det indre av et fartøy, for eksempel det sentrale rommet i en arterie, blodåre eller kapillær som blod strømmer gjennom.

På samme måte, hvorfor er lumen i en vene stor?

Med andre ord, i sammenligning med arterier, vener og årer tåler et mye lavere trykk fra blodet som strømmer gjennom dem. Veggene deres er betydelig tynnere og deres lumen er tilsvarende større i diameter, slik at mer blod kan strømme med mindre karmotstand.

Har vener Lumen på samme måte? Ligger i hele kroppen, årer returnere deoksygenert blod til hjertet. Åre har ventiler for å hindre tilbakestrømning av blod og større lumen (indre rom) enn arterier. De vene lumen har et glatt endotel, eller indre foring. Endotelet er en del av tunica intima, det innerste laget av blodåre vegg.

Også spurt, har vener et mindre lumen enn arterier?

Arterier bære blod vekk fra hjertet og årer returnere blod til hjertet. Åre er generelt større i diameter, bærer mer blodvolum og ha tynnere vegger i forhold til deres lumen . Arterier er mindre , ha tykkere vegger i forhold til deres lumen og bære blod under høyere trykk enn vener.

Hvorfor har kapillærer et lite lumen?

Fagocytter kan også passere gjennom disse porene for å bekjempe infeksjoner. i tillegg lumen av kapillærer er veldig smal. Dette betyr at mange kapillærer kan passe inn i en liten plass, og øker overflatearealet for diffusjon.

Anbefalt: