Hvordan går Huntingtons sykdom ned?
Hvordan går Huntingtons sykdom ned?

Video: Hvordan går Huntingtons sykdom ned?

Video: Hvordan går Huntingtons sykdom ned?
Video: Living with Huntington's disease 2024, Juli
Anonim

Huntingtons sykdom er forårsaket av en arvet defekt i en enkelt genet . Huntingtons sykdom er en autosomal dominant lidelse , som betyr at en person bare trenger én kopi av det defekte genet å utvikle lidelse . En forelder med en defekt genet kunne sende langs den defekte kopien av genet eller den sunne kopien.

Hvordan arves Huntingtons sykdom her?

Huntingtons sykdom (HD) er arvet på en autosomal dominerende måte. Dette betyr at det å ha en endring (mutasjon) i bare en av de to kopiene av HTT -genet er nok til å forårsake tilstanden. Når en person med HD får barn, har hvert barn en sjanse på 50% (1 av 2) arve det muterte genet og utvikle tilstanden.

Vet også, kan du få Huntingtons sykdom hvis ingen av foreldrene dine har det? Med dominerende sykdommer som Huntingtons sykdom (HD), er det vanligvis ganske enkelt til finne ut risikoer. Som regel hvis en forelder har det så har hvert barn 50% sjanse for å ha det også. Og hvis ingen av foreldrene har sykdommen , så er oddsen at ingen av de barn vil enten. Mest sannsynlig barna hennes fikk HD fra henne.

På samme måte kan Huntingtons sykdom hoppe over en generasjon?

Det defekte genet kan overføres fra foreldre til barn ved befruktning. Hvis en person gjør ikke arver det defekte genet fra den berørte forelderen de kan ikke gi det videre til sine egne barn. Huntingtons sykdom gjør det ikke vises i en generasjon , hoppe over den neste, så dukker den opp igjen i en tredje eller påfølgende generasjon.

Hvem bærer genet for Huntingtons sykdom?

Huntingtons sykdom er en progressiv hjernesykdom forårsaket av en enkelt defekt genet på kromosom 4 - et av de 23 menneskelige kromosomene som bærer hele en persons genetisk kode. Denne defekten er "dominerende", som betyr at alle som arver den fra en forelder med Huntington's vil etter hvert utvikle sykdom.

Anbefalt: