Hva er primær og sekundær sårheling?
Hva er primær og sekundær sårheling?

Video: Hva er primær og sekundær sårheling?

Video: Hva er primær og sekundær sårheling?
Video: TISSUR REPAIR Part 3: WOUND HEALING, Factors affecting wound healing. 2024, Juni
Anonim

Primær sårheling forekommer f.eks. etter et kirurgisk snitt der kantene på sår er forbundet med en sutur. Sekundær sårheling forekommer f.eks. i akutt sår med stort vevstap som ved hundebitt, når hoved lukking er ikke mulig, eller kronisk sår.

Hva er forskjellen mellom primær og sekundær sårheling her?

Sår at helbrede av hoved lukking har en liten, ren defekt som minimerer risikoen for infeksjon og krever at nye blodårer og keratinocytter bare vandrer et lite stykke. Sekundær lukking krever en granulasjonsvevmatrise som skal bygges for å fylle sår defekt.

Deretter er spørsmålet, hva er primær sårheling? Første intensjon, også kalt primær helbredelse , er den helbredelse som oppstår når en ren sår eller et kirurgisk snitt først lukkes med suturer, Steri-Strips eller hudlim.

Med tanke på dette, hva er sekundær sårheling?

Andre intensjon, også kalt sekundær helbredelse , er den helbredelse som oppstår når a sår er åpen for helbrede ved granulering, sammentrekning og epitelisering.

Hva er primær og sekundær intensjonshealing?

Helbredelse av sekundær intensjon oppstår når sidene av såret ikke er motsatt, derfor helbredelse må skje fra bunnen av såret og oppover. Det forekommer i de samme fire stadiene som primær intensjon : Hemostase - et stort fibrinnet dannes, som fyller såret.

Anbefalt: