Har aminoglykosider en smal terapeutisk indeks?
Har aminoglykosider en smal terapeutisk indeks?

Video: Har aminoglykosider en smal terapeutisk indeks?

Video: Har aminoglykosider en smal terapeutisk indeks?
Video: Mental Health Questions Answered | Go Live #WithMe 2024, September
Anonim

De fleste antibiotika, som β-laktamer, makrolider og kinoloner ha en vid terapeutisk indeks og derfor gjøre ikke krever terapeutisk legemiddelovervåking. Noen, for eksempel aminoglykosider og vankomycin , har en smal terapeutisk indeks og toksisitet kan være alvorlig og irreversibel.

Har gentamicin følgelig en smal terapeutisk indeks?

Som andre aminoglykosider, gentamicin har en smal terapeutisk indeks og terapeutisk legemiddelovervåking har vist seg å være fordelaktig, spesielt i sårbare befolkninger som eldre. Imidlertid av større betydning er varigheten av aminoglykosidbehandling og samtidig bruk av andre nefrotoksiske midler narkotika.

Man kan også spørre, har teofyllin en smal terapeutisk indeks? Teofyllin har en smal terapeutisk indeks ; terapeutisk konsentrasjonene er mellom 10 og 20Μg/ml. Den er demetylert og hydroksylert i leveren, og eliminert av nyrene. Halveringstiden hos voksne er ca 5 timer. Derfor bør serumkonsentrasjoner overvåkes og dosen justeres om nødvendig.

Spørsmålet er deretter hvilke medisiner som har en smal terapeutisk indeks?

Narkotika med en smal terapeutisk indeks 4 Vi definerte følgende narkotika å være NTI- narkotika : aminoglykosider, ciklosporin, karbamazepin, digoksin, digitoksin, flecainid, litium, fenytoin, fenobarbital, rifampicin, teofyllin og warfarin.

Har fenytoin en smal terapeutisk indeks?

Fenytoin er et antiepileptisk middel som er effektiv for tonisk-kloniske og fokale anfall 1. It har en smal terapeutisk indeks og forholdet mellom dose og serum fenytoin konsentrasjon er ikke-lineær.

Anbefalt: