Kan føflekker vokse og ikke være kreftfremkallende?
Kan føflekker vokse og ikke være kreftfremkallende?

Video: Kan føflekker vokse og ikke være kreftfremkallende?

Video: Kan føflekker vokse og ikke være kreftfremkallende?
Video: Hvordan kjennes en kreftkul ut? Tegn på brystkreft 2024, Juli
Anonim

Ja, men vanlig muldvarp blir sjelden til melanom, som er den mest alvorlige hudtypen kreft . Selv om det er vanlig føflekker er ikke kreft , mennesker som har mer enn 50 vanlige føflekker har økt sjanse for å utvikle melanom (1). Huden på overflaten blir tørr eller skjellete. De muldvarp blir hard eller føles klumpete.

Også spurt, kan en føflekk endre seg og ikke være kreft?

Felles føflekker er de vi er født med eller utvikler til rundt 40 år. De kan endre eller til og med forsvinne gjennom årene, og veldig sjelden kan bli hud kreft . Det er de ikke hud kreft men kan har noen trekk ved melanom, for eksempel uregelmessige grenser.

For det andre, er det normalt at føflekker vokser? Føflekker og huden din Føflekker er vekst på huden som vanligvis er brun eller svart. Mest føflekker vises i tidlig barndom og i løpet av de første 25 årene av en persons liv. Det er vanlig å ha mellom 10-40 føflekker ved voksen alder. Etter hvert som årene går, føflekker vanligvis endres sakte, blir hevet og/eller endrer farge.

Også å vite er hvordan en kreftfulle føflekk ser ut?

En normal muldvarp , som den som er avbildet her, er vanligvis en jevnt farget brun, brunbrun eller svart flekk på huden. Den kan være enten flat eller hevet, rund eller oval. Melanom er en kreft som begynner i cellene som gir huden sin farge. Vanlig føflekker utvikler seg også fra disse hudcellene.

Når skal du være bekymret for en føflekk?

Når en gammel muldvarp endres, eller når en ny muldvarp dukker opp i voksen alder, du burde gå til en lege til Sjekk det ut. Hvis din muldvarp er kløe, blødning, oser eller smertefullt, kontakt lege umiddelbart. Melanom er den dødeligste hudkreften, men ny føflekker eller flekker kan også være basalcelle- eller plateepitelkreft.

Anbefalt: