Hva begrenser cellestørrelsen?
Hva begrenser cellestørrelsen?

Video: Hva begrenser cellestørrelsen?

Video: Hva begrenser cellestørrelsen?
Video: Cell Size Limitations 2024, Juli
Anonim

Cellestørrelse er begrenset av en celle forholdet mellom overflate og volum. En mindre celle er mer effektivt og transporterer materialer, inkludert avfallsprodukter, enn en større celle . Celler kommer i mange forskjellige former. EN celle funksjon bestemmes delvis av formen.

Så, hva begrenser størrelsen på en cellequizlet?

Celler kan ikke vokse så stort at overflaten ( celle membran) blir for liten til å ta i nok mat og fjerne nok avfall.

Hva begrenser på samme måte størrelsen på en organisme? Spredning er effektiv over en bestemt avstand og begrenser størrelsen som en individuell celle kan oppnå. Hvis en celle er en encellet mikroorganisme, for eksempel en amøbe, kan den tilfredsstille alle sine nærings- og avfallsbehov gjennom diffusjon.

I tillegg, hva begrenser cellestørrelseslaboratoriet?

Hovedbegrensningen til cellestørrelse er begrensningen pålagt ved diffusjon. Diffusjon er en veldig langsom prosess. Hvis en celle var 20 cm (~8 tommer), ville det ta dager før næringsstoffer nådde midten eller for avfall å nå celle membran. De celle ville raskt sulte i hjel eller forgifte seg selv med sitt eget avfall.

Kan en celle bli for stor?

Hvis en celle får for stor volumet øker raskere enn overflaten. Hvis celle får for stor det er ikke nok overflateareal for celle å transportere næringsstoffer og avfall.

Anbefalt: