Er Freibergs sykdom leddgikt?
Er Freibergs sykdom leddgikt?

Video: Er Freibergs sykdom leddgikt?

Video: Er Freibergs sykdom leddgikt?
Video: Leddgikt gir mye smerter -episode 4 i filmserie om revmatisme fra Nettavisen 2024, Juli
Anonim

Freibergs brudd refererer til smerter ved det andre metatarsalhodet med artritt endringer synlige på radiografiske bilder. Senere stadier vil ofte utvikle seg til alvorlige artritt anspore, løse osseøse leddlegemer og fullstendig utflating av mellomfotshodet.

Med tanke på dette, forsvinner Freibergs sykdom?

Progresjonen av Freiberg sykdom er variabel med hensyn til tidsforløp og alvorlighetsgrad. Mens noen trinn I, fase II og stadium III lesjoner kan løse seg spontant, kan pasienter som gjøre ikke reagerer på konservative tiltak og pasienter med stadium IV og stadium V lesjoner kan kreve kirurgi.

På samme måte, hvor vanlig er Freibergs sykdom? Avaskulær nekrose i metatarsalhodet er kjent som Freibergs brudd og forekommer oftest i den andre metatarsal. Det er mer utbredt hos kvinner og tilstanden manifesterer seg oftest i ungdomsårene mellom 11 og 17 år.

Med tanke på dette, hvordan behandles Freibergs sykdom?

Behandling . Kortikosteroidinjeksjoner og immobilisering kan bidra til å lindre akutt smertefulle oppblussinger. Langsiktig ledelse av Freiberg sykdom kan kreve ortoser med metatarsale stenger og lavhælte fottøy, muligens med modifikasjoner av vippesåle, for å bidra til å redusere stress på 2. metatarsalhode og ledd.

Hva er Freibergs sykdom?

Freiberg sykdom , også kjent som en Freiberg-overtredelse , er en form for avaskulær nekrose i fotens mellomfotbein. Det utvikler seg vanligvis i den andre metatarsal, men kan forekomme i hvilken som helst metatarsal. Fysisk stress forårsaker flere små brudd der midten av mellomfoten møter vekstplaten.

Anbefalt: