Er cystisk fibrose homozygot recessiv?
Er cystisk fibrose homozygot recessiv?

Video: Er cystisk fibrose homozygot recessiv?

Video: Er cystisk fibrose homozygot recessiv?
Video: How to solve pedigree probability problems 2024, Juli
Anonim

Noen som er homozygot (ff) for recessiv allel vil utvikle seg cystisk fibrose . Sjansen for at de produserer et barn med cystisk fibrose er 1 av 4, eller 25 %. I eksempel to har bare én forelder (faren) en kopi av recessiv allel. Det er ingen sjanse for at de får et barn med cystisk fibrose.

Videre, er cystisk fibrose recessiv eller dominant?

Cystisk fibrose (CF) er en autosomal recessiv lidelse. Dette er den typen sykdom du bare kan arve hvis begge foreldrene dine bidrar med en enkelt kopi av en recessiv gen (i dette tilfellet CFTR -mutasjonen). Per definisjon, a recessiv genet er et som kan maskeres av en dominerende genet.

Hva er også arvsmønsteret for cystisk fibrose? CF er arvet på en autosomal recessiv måte. Det er forårsaket av tilstedeværelsen av mutasjoner i begge kopier av genet for cystisk fibrose transmembran konduktansregulator (CFTR) protein. De med en enkelt arbeidskopi er bærere og ellers for det meste friske.

På denne måten, hvorfor er cystisk fibrose forårsaket av en recessiv allel?

Cystisk fibrose er forårsaket ved mutasjoner i genet som produserer cystisk fibrose transmembran konduktansregulator (CFTR) protein. Cystisk fibrose er et eksempel på a recessiv sykdom. Det betyr at en person må ha en mutasjon i begge kopiene av CFTR-genet for å ha CF.

Hvor mange alleler er det for cystisk fibrose-genet?

Foruten de vanligste mutasjon , DeltaF508, som står for omtrent 70% av CF kromosomer over hele verden, mer enn 850 mutanter alleler har blitt rapportert til CF genetisk Analysis Consortium.

Anbefalt: