Hva er forskjellen mellom anatomisk dødrom og fysiologisk dødrom?
Hva er forskjellen mellom anatomisk dødrom og fysiologisk dødrom?

Video: Hva er forskjellen mellom anatomisk dødrom og fysiologisk dødrom?

Video: Hva er forskjellen mellom anatomisk dødrom og fysiologisk dødrom?
Video: Respirasjon: Diffusjon og perfusjon 2024, Juni
Anonim

Anatomisk død plass beskriver luftmengden som ikke trenger inn i gassutvekslingsområder i lungen. Funksjonell, eller fysiologisk , død plass refererer til den delen av luften som når gassutvekslingsregionene i lungen, men som ikke mottar nok blodstrøm til at gassutveksling kan skje.

Hva er fysiologisk dødrom i denne forbindelse?

Definisjon. Død plass er volumet av et pust som ikke deltar i gassutveksling. Det er ventilasjon uten perfusjon. Fysiologisk eller totalt død plass er summen av anatomisk død plass og alveolær død plass.

Man kan også spørre, hva er forskjellen mellom anatomisk og alveolært dødt rom? Anatomisk død plass er den delen av luftveiene (som munnen og luftrøret til bronkiolene) som leder gass til alveoler . I friske lunger der alveolært dødrom er liten, måler Fowlers metode nøyaktig det anatomiske død plass ved en nitrogenutvaskningsteknikk.

Hva er anatomisk dødrom med hensyn til dette?

Dead Space . Anatomisk død plass er det totale volumet av de ledende luftveiene fra nesen eller munnen ned til nivået av de terminale bronkiolene, og er i gjennomsnitt ca. 150 ml hos mennesker. De anatomisk død plass fylles med inspirert luft på slutten av hver inspirasjon, men denne luften pustes ut uendret.

Hvordan finner du fysiologisk død plass?

Fysiologisk død plass (VDphys) er summen av det anatomiske (VDana) og alveolære (VDalv) død plass . Død plass ventilasjon (VD) beregnes deretter ved å multiplisere VDphys med respirasjonsfrekvens (RR). Total ventilasjon (VE) er derfor summen av alveolær ventilasjon (Valv) og VD.

Anbefalt: