Er facioscapulohumeral muskeldystrofi arvelig?
Er facioscapulohumeral muskeldystrofi arvelig?

Video: Er facioscapulohumeral muskeldystrofi arvelig?

Video: Er facioscapulohumeral muskeldystrofi arvelig?
Video: Facioscapulohumeral muscular dystrophy 2024, September
Anonim

Facioscapulohumeral muskeldystrofi ( FSHD ) er en arvet nevromuskulær lidelse som forårsaker svakhet mest fremtredende av muskler i ansiktet, skulderbladene og overarmene. Regionen av menneskelige kromosomer som forårsaker FSHD inneholder en seksjon med flere identiske enheter av DNA kalt D4Z4-repetisjoner.

Følgelig er Fshd arvelig?

FSHD kan være arvet enten gjennom far eller mor, eller det kan skje uten familiehistorie. Den mest sannsynlige årsaken til FSHD er en genetisk feil (mutasjon) som fører til upassende uttrykk for det doble homeobox protein 4 -genet (DUX4) på kromosom 4, i 4q35 -regionen.

Vet også, hva er det første symptomet på facioscapulohumeral muskeldystrofi? De fleste med FSHD legg merke til svakhet i området av skulderbladene - scapulae - som først tegn på at noe er galt.

Hvor vanlig er også facioscapulohumeral muskeldystrofi?

Facioscapulohumeral muskeldystrofi har en estimert prevalens på 1 av 20 000 mennesker. Omtrent 95 prosent av alle tilfellene er FSHD1; de resterende 5 prosentene er FSHD2.

Hvem oppdaget facioscapulohumeral muskeldystrofi?

FSHD er en autosomal dominerende lidelse hos så mange som 90% av de berørte pasientene. Landouzy og Dejerine først beskrevet FSHD i 1884. Tyler og Stephens beskrev en omfattende familie fra Utah der 6 generasjoner ble påvirket.

Anbefalt: